MAJSKE EU DEBATE


–JMC EU debata

Podgorica, 11. maj 2015.
Na Ekonomskom fakultetu je, u okviru projekta katedre Žan Mone na smjeru Evropske ekonomske integracije, a povodom dana Evrope 9. maja, organizovana EU debata na temu – „Evropski izazovi Crne Gore: dinamika pristupnih pregovora i naučene lekcije“.
Studentima se na početku obratila prof. dr Ana Lalević-Filipović, dekan Ekonomskog fakulteta, a zatim prof. dr Gordana Đurović, šef Jean Monnet katedre na Ekonomskom fakultetu, koja je ujedno bila i medijator debate.
Studenti Ekonomskog fakulteta i studenti Pravnog fakulteta sa Poslovno-pravnog smjera kojim rukovodi prof. dr Gordana Paović-Jeknić imali su priliku da čuju više predavanja. Gostujući predavači bili su državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač Ambasador Aleksandar A. Pejović, koji je govorio na temu - “Pristupni pregovori Crne Gore: prve tri godine”, i prof. dr Miroslav Prokopijević sa Instituta za evropske studije iz Beograda koji je održao predavanje na temu - “Evropske integracije: ekonomski aspekt i kriza”.
Studenti su imali priliku da čuju i predavanja profesora sa Ekonomskog fakulteta, doc. dr Nikole Milovića – “Konkurentnost privrede Crne Gore na putu ka EU” i doc. dr Mijata Jocovića - “Prilagođavanje pravnog sistema Crne Gore u procesu pristupanja EU”.Glavni pregovorač za pregovore Crne Gore sa EU, ambasador Aleksandar Andrija Pejović na JMC EU debati


- Dan Evrope 2014 – Žan Mone katedra za EEI - Glavni događaj – EU DEBATE NA STUDIJSKOM PROGRAMU MENADŽMENT U BIJELOM POLJU

9 Maj 2014
9 maj je Dan evrope. Obilježavanje Dana Evrope okuplja sve građane Unije i zemalja proširenja zato što slavimo Deklaraciju koju je 9. maja 1950, godine u Parizu predstavio Robet Šuman. Toga dana, samo pet godina od kraja II svjetskog rata, francuski mininstar spoljnih poslova Robert Šuman predložio je dokument koji je postao osnova budućeg procesa integracije Evrope. Šumanova deklaracija bila je osnov kreiranja Evropske zajednice za ugalj i čelik, godinu dana kasnije. Na sastanku Savjeta Evrope u Milanu 1985. godine, šefovi država i vlada država članica tadašnje Zajednice, odlučili su da se ubuduće 9. maj obilježava kao Dan Evrope.

Predavači na EU debati u Bijelom PoljuKliknite da pogledate AGENDU.- Dan Evrope 2013 – Žan Mone katedra za EEI - Glavni događaj – EU DEBATE I SIMULACIJA

Podgorica, 24 maj 2013
Glavni događaj u okviru projekta Žan Mone katedra za Evropske ekonomske integracije (JMC/EEI) u školskoj 2012/2013 godini održan je 24 maja 2013. godine na Ekonomskom fakultetu, Univerziteta Crne Gore u Podgorici, sa posebnim fokusom na simulacionu igru posvećenu institucijama EU, koja se prvi put organizovala na Fakultetu.

Članovi projekta Žan Mone katedra za evropske ekonomske integracije ( Prof dr Gordana Djurovic, dr Nikola Milovic i dr Mijat Jocovic) sa ambasadorom Mitjom Drobničem, Šefom Delegacije EU u Crnoj Gori, Ekonomski fakultet, 24 maj 2013.Kliknite da pogledate AGENDU.